Post entry

Årets största turn-around resa? Bolaget ökar sin omsättning och är på väg mot lönsamhet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns fåtal scenarion jag uppskattar mer än bolag med taskig historik och i princip noll värde som börjar en omfattande turn-around resa. Det är där jag tror mig de stora värdena och ekonomiska fördelarna finns att finna som investerare. Denna gång har mina ögon riktats mot Ecore Group.

Bakgrund & Historik:

År 2020

Ecore Group, före detta Mandel Design innan namnbytet, noterades på Spotlight den 10 juni 2020.

Mandel Design drev e-handelsverksamhet riktat mot klädförsäljning online. Fokus har varit inom damkonfektion och accessoarer.

Bolaget introducerades på 6 kr / aktie och hade totalt vid IPO drygt 4 miljoner aktier – vilket landar på ett börsvärde strax över 24 MSEK.

Samma år som IPO sker minskar omsättningen kraftigt och det negativa resultatet blir ännu större.

Redan här blir det tydligt att bolaget tyvärr inte är lönsamt och omsättningen är i princip obefintlig.

I juli 2020 förvärvade Mandel Design även Smallroom Group i syfte att bredda bolagets portfölj av bolag och varumärken. Smallroom bedriver smallroom.se, verksamma inom retail med inriktning barnartiklar. Köpeskillingen uppgick till 9,5 MSEK och betalas med 1 150 539 nyemitterade aktier i Mandel samt med en revers om ca 2,6 MSEK.

Detta skulle visa sig att vara ett dåligt förvärv rent ut av sagt, givet ovan siffror men även vad som skulle ske härnäst.

År 2021 – del 1

Bolagets kassa sinar och 1 mars genomför de en garanterad företrädesemission. Bolaget får in 13,7 MSEK före emissionskostnader, varav cirka 6,9 MSEK erläggs genom kvittning av fordringar.

Bolaget genomför förvärv av e-handelsbolaget SSC Design Studio den 9 april 2021. Den initiala köpeskillingen uppgår till 4,5 MSEK beräknat på 100 procent av aktierna i SSC Design Studio som ska erläggas i dess helhet med aktier i Mandel till ett värde om 2,50 kronor per aktie. Swedish Stamp Club® lanserades under 2020 och omsatte ca. 250 TSEK på helåret, där merparten är hänförligt till Q3-Q4. Bolaget har nu lagt grunden och byggt sin plattform och ser nu fram emot den stundande marknadsbearbetning för att ta marknadsandelar inom sitt segment. Bolaget har drygt 800 kunder, mestadels i Skandinavien, men också kunder från bl.a UK och Tyskland. Bolaget har under året investerat i utvecklingen av motiv och identitet samt automationsstruktur och står nu redo för expansion och beräknas av säljarna omsätta ca 3-4 MSEK under 2021.

Även under de två första kvartalen av 2021 blir det fortsatt tydligt att omsättningen och resultatet inte går åt det håll som aktieägarna nog önskar.

År 2021 – del 2

Under sommaren 2021 genomför Mandel Design två förvärv av större magnitud på samma dag; bolagen Migo och Electronordic förvärvas.

MIGO sourcar, marknadsför och säljer sina produkter via sin egen webshop under varumärket “MIGO” (https://migoshop.se). Den initiala köpeskillingen uppgår till 21.0 MSEK för 100 procent av aktierna i ES E-Com International AB och erläggs i sin helhet med 6 000 000 aktier i Mandel till ett värde om 3,5 SEK per aktie.

Electronordic sourcar, marknadsför och säljer konsumentprodukter inom bl.a. hem & hushåll, hemelektronik och barnartiklar via sin egen webshop (https://electronordic.se/). Den initiala köpeskillingen uppgår till 12,0 MSEK för 100 procent av aktierna i Electronordic AB. Köpeskillingen är uppdelad där 5 MSEK erläggs kontant och 7 MSEK erläggs med 2 000 000 aktier i Mandel till ett värde om 3,5 SEK per aktie. 

Här ser man tydligt att de nya förvärven som gjorts har påverkat omsättningen aggressivt i rätt riktning under endast ett kvartal men det negativa är att resultatet fortfarande är negativt, även om en nedskrivning på -0,75 MSEK togs under denna period.

Under Q4 ser vi ytterligare en gång hur de nya förvärven som gjorts har påverkat omsättningen aggressivt i rätt riktning.

Operation uppstädning:

Senaste 4 månaderna har mycket spännande skett i bolaget som jag tror skapat de nödvändiga förutsättningarna för att verkligen kunna bli den turn-around resa jag hoppas och önskar.

  • Bolaget kallar till extra bolagsstämma i november med förslag om namnbyte till Ecore Group AB (publ) samt incitamentsprogram genom teckningsoptioner till styrelse och nyckelanställda.
  • På begäran av större aktieägare kallar Bolaget till extra bolagsstämma med förslag om nyval av styrelse.
  • Styrelseledamot Milad Pournouri utses till tillförordnad VD för Ecore Group. Milad Pournouri är storägare med cirka 2 miljoner aktier i bolaget och även köpt aktier över marknaden sedan han tog över
  • Portföljbolagen Mandel Design AB och Smallroom Group AB avyttras då de stått för merparten av bolagets kostnader, samtidigt som dess intäkter varit minimala. Bolaget bedömer att avyttringen är ett nödvändigt steg mot en övergripande lönsamhet för hela koncernen. Genom avyttringen gör Bolaget en besparing om 4,0 miljoner kronor på årsbasis. Detta öppnar upp vägen mot lönsamhet inom en snar framtid samt möjligheten att disponera likvida medel för att stötta våra övriga portföljbolag, där störst utvecklingspotential föreligger

 Min personliga reflektion:

  • Som många andra förhoppningsbolag på Spotlight så bör inte Mandel Design noterats på börsen från första början enligt mitt tyckte. Vissa bolag har helt enkelt inte på börsen att göra och Mandel Design är ett perfekt case ur detta perspektiv. Minimal omsättning, ingen lönsamhet och en väldigt begränsad verksamhet som inte påvisar tillväxt, organiskt eller via förvärv.
  • Mandel Design har tidigare via förvärv försökt bygga en portfölj av bolag men inte lyckats då förvärven som gjorts innan Migo och Electronordic inte levererat enligt önskan, utan enbart kostat bolaget kapital och utspädning för aktieägarna.
  • Förvärvet av Migo och Electronordic blev, parallellt med ”operation uppstädning”, etablerade plattformen för att Ecore Group verkligen ska kunna bli en turn-around resa. Bevisen har börjat trilla in i form av sina siffror och framtiden ser ljus ut.
  • Operation uppstädning som skett bevisar tydligt att det finns starka krafter inom bolaget och dess nya aktieägare som vill ha positiv förändring då de vill se ett ökat aktieägarvärde. Handlingskraftiga personer bakom ledning och styrelse som skyndsamt kunnat skapa bästa möjliga förutsättningarna för Ecore Group att fortsätta sin resa på.
  • Flertalet större ägare är under lock up och de äger mycket aktier vilket minskar free floaten. Nya VDn Milad Pournouri har ökat sin tidigare ägarandel vilket signalerar en framtida tro för bolaget, samtidigt som styrelsen har tecknat sina optioner via incitamentsprogrammet.
  • Follow the money principen – VD är storägare i bolaget och har nyligen ökat sitt innehav på dessa nivåer. Även styrelseordförande har en hel mängd aktier och förhoppningsvis kan fler insynsköp ske närmaste tiden.
  • Börsvärdet är idag på cirka 33 MSEK och vi hade drygt 6 miljoner i kassan i slutet av Q4. Bolaget omsatte 12 MSEK under Q4 och ligger vi på dessa nivåer under året betyder det att vi kommer omsätta runt 50 MSEK på årsbasis i slutet av 2022. Då har vi inte tagit höjd för någon ytterligare tillväxt från Q4 heller.
  • Jag estimerar att vi under Q2 kommer kunna påvisa lönsamhet och således ett självgående bolag som inte längre behöver förlita oss på framtida emissioner, givet att det inte är ett bra förvärv som kommer in givetvis. Kostnadsmassan har sjunkit och avskrivningarna har tagits så nu är det upp till portföljbolagen att bevisa sig ytterligare och öka omsättningen ytterligare, samt påvisa hälsosamma marginaler. 

Nedan är en tabell av utvalda företag som jag anser kan vara av lämplig natur att jämföra Ecore Group med. Givetvis ser varje bolags förutsättningar olika ut med faktorer som tillväxt, kassa, strategi, ledning etc. som bidrar till värderingarna men nedan tabell ger ändå en indikation var vi befinner oss i relation till dessa bolag vid en första glans.

Ecore Group har som tidigare nämnt haft en brokig historik men är nu betydligt bättre rustade för framtiden och jag ser fram emot ett spännande år.

Disclaimer:

Givetvis äger jag aktier i Ecore Group och ovan text ska inte ses som någon form av köp- eller säljrekommendation. Se detta som inspiration endast och gör din egen research. Kontrollera all fakta i denna text.

Referenser:

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?