Post entry

ÅAC Microtec (AAC) - Rymden kan bli en ny basindustri för Sverige.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rymdrevolution - 200 satelliter årligen, något inget annat rymdbolag kunnat göra tidigare! Bear: 14kr. Base 16kr. Bull: 22kr.

ÅAC Microtec (AAC) - Rymden kan bli en ny basindustri för Sverige.

Rymdbranschen är hetaste branschen på marknaden just nu. Sektorn växer snabbast tillsammans med IoT (Internet Of Things) och förväntas vara värd 22 biljarder dollar kommande åren.

Rymden har tagit hela världen med storm men inte minst i Sverige. Rymdhajpen påminner om samma typ av hajp från 1960-talet. Ökade rymdintresset står Elon Musk (Tesla) och Jeff Bezos (Amazon) i en klass för sig.

Rymdrevolutionen fortlöper i snabb takt och fler än 3600 småsatelliter förväntas lanseras under de kommande tio åren, en signifikant ökning från föregående årtionde. Det totala marknadsvärdet för dessa satelliter förväntas bli 22 miljarder dollar (tillverkning och lansering), en ökning med 76% jämfört med 2006-2015. Denna tillväxttakt är oöverträffad för rymdsektorn och kommer att medföra grundläggande förändringar, eftersom både nya och etablerade industrispelare försöker öka sin kapacitet för att få marknadsandelar

De största intresset för New Space är kommersialisering som sker, främst i två olika delar, utvecklingen av raketer och satelliterna själva. Kommersialiseringen gynnar många, inte minst lantbrukare som kan enklare bedöma när det är bäst att skörda, skogsföretag som vill se hur skogen påverkas, forskare som arbetar med klimatfrågan och självklart militären. De nya mindre och kostnadseffektiva satelliterna ger oftare information om vad som sker nere på vår planet. Bland annat arbetar ÅAC Microtec på bygga en satellit som från rymden bevakar och upptäcker bränder långt innan det hunnit sprida sig.

Rymdrevolution - 200 satelliter årligen, något inget annat rymdbolag kunnat göra tidigare!

York Space System - Är ett av flera bolag som satsar på kommersialisering av små satelliter och är svenska ÅAC Microtec's närmsta partner/kund. York Space System tänker förändra rymdindustrin så som industriväven gjorde för kläder och Ford gjorde med sin bil model-T (världens mest producerade bil som även satte världen på hjul). Massproduktionen gör det möjligt att sänka priserna på satelliterna samtidigt som efterfrågan höjs kraftigt och ändå gå med minst lika stor vinst. Man bygger även ett nytt huvudkontor i rymdhajpens mittpunkt Colorado, precis vid universitet för att anställa nyexaminerade studenter inom rymdteknik. Byggnaden förväntas vara färdigbyggt i sommar. Expansionen beror på de nya uppsatta målen för att sälja 200 satelliter årligen.

ÅAC Microtec bygger flera nyckelkomponenter till York Space's satelliter och hittills iår har 40 tal Avionik's sålts till York. Samarbetet mellan ÅAC Microtec och York Space ger en fin årlig intäkt som rimligtvis med dagens deal om 200st satelliter ger 50-150mkr per år (beroende på hur stor rabatt ÅAC ger York).

ÅAC Microtec har en gedigen flight heritage och välkända kunder inom branschen som NASA, ESA, Airbus, U.S Air Force, Rymdstyrelsen, OHB, York Space m.m. och har kontor i USA, UK och Sverige. Med 70 tal upphandlingar ute idag och löpande kontrakt med intäkter från befintliga partners/kunder är målet att gå break even i början på 2018.

Bolaget värderas idag på börsen till 200mkr inräknat med kassa på 120mkr dvs 80mkr utan kassa vilket jag anser är kraftigt rabatterat pris. Anledningen till den låga börsvärderingen kan vara för att garanter och teckningsåtagare har kört, teckna sälj och pressat ner kursen från 10kr till dagens kurs. Förövrigt är ÅAC en av fem tänkbara kunder till en upphandling från ESA på 50 miljoner kr(25% av BV) där ett besked förväntas komma under vår/sommar. ÅAC väntar även på fler nya ordrar från York Space som hittills har beställt 40 av 200 nyckelkomponenter i år.

Christer Fuglesang (följer ofta med ÅAC på rymdmässor) & Sverker Martin-Löf är två stolt ägare i ÅAC och har tillsammans med den största ägaren Fouriertranform AB och alla insiders en lockup på 12 månader. Låg free float på 50%. Aktien handlas på Stockholmsbörsen.

Min första riktkurs är 16kr som ger ett BV på ca 500mkr vilket är rimligt med tanke på bolagets kassa som räcker till 2019, samarbete med York Space, ESA-avtal som är på gång, att bolaget taktar break even i början på nästa år och de historiska ordrarna som överstiger 250mkr.

Bear: 14kr. (Räknat på endast gamla ordrar 250mkr+).

Base 16kr. (Räknat med ESA-avtal & York dealen 300mkr+).

Bull: 22kr. (Räknat med ESA-avtal och utökad York deal +200 sats, 400mkr+).

Facebook grupp för alla som äger och vill diskutera ÅAC Microtec:

https://www.facebook.com/groups/AACMicrotec/

Disclosure. Detta är ingen rekommendation. Gör alltid egen analys innan köp av aktier. Jag äger själv aktier i ÅAC Microtec. Texten ovan bygger på mina egna tolkningar av bolagens presentationsmaterial, artiklar på internet och diskussioner med personer i bolagen. Den kan vara behäftad med fel. Värderingen bygger på ett antal subjektiva antaganden om framtida intäkter och marginaler. Dessa kan materialiseras eller inte.

Rekommenderar er däremot att starkt läsa igenom alla källor men främst Goldman Sachs analys om rymden!

Goldman Sachs rymdanalys: "What if I Told You ... Space Is Once Again the New Frontier"http://www.goldmansachs.com/our-thinking/pages/macroeconomic-insights-folder/what-if-i-told-you/report.pdf

Goldman Sachs rymdvideo: http://www.goldmansachs.com/our-thinking/pages/what-if-i-told-you-full/?videoId=141043

Rymden kan bli en ny basindustri i Sverige: https://www.svd.se/raketfart-i-svensk-rymdindustri

York Space System 200 satelliter årligen: https://www.wired.com/2017/03/upending-space-biz-satellites/

York Space prislista (dollar): https://www.yorkspacesystems.com/?page_id=30

Marknad för småsatelliter: http://www.euroconsult-ec.com/7_July_2016

ÅAC Microtec kunder & partners: http://aacmicrotec.com/aac-in-space/our-customers/

Elon Musk SpaceX: http://www.industryweek.com/leadership/space-manufacturing-s-final-frontier

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?