Post entry

AAC Clyde Space: Space Data as a Service - Vad innebär denna game changer inom småsatellit marknaden?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rymden är den enda platsen i världen som ännu inte blivit kommersiell men detta håller på att förändras och i takt med att ny teknik har utvecklats så är vi äntligen här. New Space heter den nya kommersialiseringen av rymden och Space Data as a Service är den stora game changern! Med en riktkurs från Edison som i mitt tycke bör ligga över 7kr är AAC väldigt undervärderad jämfört med branschkollegan Gomspace som inte ens har ett Space as a Service erbjudande och har mindre orderstock.

Förr var det ett klart monopol från olika stater pga den absurda kostnaden som en tidigare begränsad teknisk förmåga inneburit då man behövt bygga satelliter på flera ton och dess uppskjutningar varit extremt kostsamma. Något som ett kommersiellt bolag ej kunnat påvisa meningen med rent ekonomiskt.

Detta har med teknikens utveckling ändrat drastiskt och det man kunde göra förr på satelliter som vägde flera ton kan man nu göra på satelliter som bara väger några kilon.

Detta innebär att de ekonomiska begränsningarna rent kommersiellt försvunnit och vi ser nu en kommersiell revolution i rymden där företag i framtiden kommer dominera sektorn.

AAC Clyde Space är en internationell koncern som består av de 5 ihopslagna bolagen ÅAC Microtec och Omnisys i Sverige, Clyde Space i Skottland, Hyperion i Nederländerna, Spacequest i USA och verkar inom den så kallade New Space sektorn.

Orderstocken är i skrivande stund på ca 335MSEK efter den stora ordern som presenterades igår 30e juni av Wyvern på 100MSEK. xSPANCION projektet är inte inräknat i orderstocken.

Detta motsvarar ca 60% av börsvärdet på ca 560MSEK i skrivande stund.

Den absolut viktigaste marknaden för rymden är självfallet USA och genom förvärvet av Spacequest har nu AAC Clyde Space gruppen en extremt viktig fysisk närvaro i landet med en egen produktionsanläggning där deras small sats är “made in the US”.

Bolaget verkar inom den hetaste delen, small sats marknaden och tillhandahåller delsystem till småsatelliter 1-100kg, gör missions och bygger färdiga satelliter mellan 1-50kg och har den absolut största flight heritage där ens delsystem och satelliter utgjort 30-40% av alla satelliter i omloppsbana.

Den stora game changern är dock Space Data as a Service. Och det är detta som kommer generera dem absolut största intäkterna framöver med riktigt bra marginaler om minst 30-40% enligt bolaget. 

Jämförelsevis är marginalerna på missions samt delsystem om 10-15%.

Vi lever just nu i en period där vissa men inte den stora folkmassan börjat förstå att olja inte längre är den mest värdefulla tillgången utan att det är information som är det.

AAC Clyde Space gruppen har förstått detta tidigt och har utvecklat sitt erbjudande Space Data as a Service för att underlätta för bolag som kanske inte vill eller kan lägga eget kapital till att skjuta upp egna satelliter att få tillgång till information som rymden kan tillhandahålla på ett betydligt smidigare sätt genom att man erbjuder det som en tjänst och tar betalt såsom andra SaaS leverantörer inom tech-branschen gör. 

Detta innebär att man inte är begränsad längre till en satellit konstellation per kund utan att informationen från en konstellation av satelliter kan säljas till flertalet kunder eller till enskilda kunder med exklusiva rättigheter till datan.

Marginalerna ökar därmed något enormt då man fokuserar på att erbjuda potentiella kunder det som dem faktiskt är ute efter, dvs informationen som satelliterna skjuter ner till jorden.

Hyperion

En annan intressant aspekt ur ett strategiskt tekniskt perspektiv för koncernen är det nyligen förvärvade bolaget Hyperions spetskompetens inom laserkommunikation. 

Denna teknik innebär på ett förenklat sätt att man kommer kunna skicka information från satelliter ner till jorden på ett extremt mycket mer effektivt sätt via laserkommunikation och ju mer information som satelliter skapar desto mer effektivt kommer det att behövas skickas ner till jorden, speciellt i takt med fler satelliter som skjuts upp. 

Så riktigt intressant strategiskt förvärv av Hyperion och det kommer effektivisera Time to Value för AAC gruppens satelliter och dess information som skall skickas ner men kommer också behövas i alla andra satellitprojekt som konkurrenter kommer ha i framtiden.

Omnisys Instruments

Ett annat mycket intressant förvärv ur en teknisk, strategisk och kommersiell synvinkel är förvärvet av svenska Omnisys Instruments som utvecklar och tillverkar mätinstrument för avancerade rymdmissioner.

Detta förvärvade bolag har en mycket intressant teknik då Omnisys utvecklar sensorer för exempelvis väderdata för att skapa mer tillfärlitliga och precisa väderprognoser i en värld där klimatet ändras mer drastiskt och snabbare än förr. Därmed kan denna data kan också säljas till klimatforskning.

Dessa ovan är flertalet intressanta områden inom AAC Clyde Space:s planerade tillväxt inom området Space as a Service där man säljer data till slutkund men driftar och äger satelliterna själva.

Strategiskt innebär detta förvärv av Omnisys att AAC Clyde Space kommer kunna bygga hela satelliten tillsammans med sensorerna streamlineade och inbyggda i satelliten från start, drifta satelliten från deras markstationer och det innebär att dem helt enkelt har ett helhetserbjudande inom alla aspekter inom detta intressanta område. Detta är något som förenklar för kund då dem inte själva behöver bygga sensorerna utan bara behöver lägga en order på datan som dessa satelliter kan skicka ner till jorden.

Kommersiellt banar detta vägen för många olika typer av kunder som velat få ta del av denna informationen men som inte haft inhouse kompetens att utveckla sensorer själva. Detta betyder att AAC Clyde Space har god chans att sälja denna typ av data till flertalet olika kunder i flertalet olika branscher.

Tidigare i mars tilldelades Omnisys ett kontrakt på 12,2 miljoner EUR (124MSEK) för att leverera mikrovågssensorer till ESA-projektet Artic Weather Satellite (AWS). AAC Clyde Space är tilltänkt leverantör av avioniksystem till samma projekt. Detta är ett pilotprojekt för att bana väg till en tänkt nästa fas avseende en konstellation av 16 satelliter.

Som ni ser ovan så fick Omnisys ett kontrakt på ca 124MSEK från ESA och detta är bara början på detta pilotprojekt. Nästa fas på 16 satelliter skulle innebära ordrar på betydligt högre summor.

Space Data as a Service xSPANCION projektet

Återgår vi till Space Data as a Service konceptet igen och tar en titt på projektet xSPANCION som är ett projekt där AAC Clyde Space skall utveckla 10 satelliter för en kostnad om 19,7MEUR, varav 9,9MEUR helt finansieras av ESA och UK Space Agency och resterande 9,8MEUR skall finansieras av AAC Clyde Space som i skrivande stund sitter i förhandlingar med kunder som vill köpa informationen från satelliterna och därmed täcks resterande kostnader av projektet i och med de avtal som ingås. 

Som jag tidigare skrivit så finns det som sagt ingen begränsning i antalet kunder som man kan sälja informationen till och detta innebär att man kommer kunna sälja information till flertalet kunder för ett värde långt över 19,7MEUR för att uppnå marginaler om minst 30-40%. Alternativt kan man också sälja informationen till en enskild kund för en premie så den kunden försäkrar sig att bara dem har rättigheterna till datan.

Också som jag skrivit tidigare så är marginalerna som bolaget själva delgivit gällande Space Data as a Service på minst på 30-40% i ett normalt SDaaS projekt.

Detta innebär att om AAC säljer information till ett totalt värde under satelliternas livslängd på minst 30-40% marginal på 19,7MEUR kostnad för projektet i normalfallet inneburit en marginal på 8,5-13,5MEUR. Alltså behöver man då sälja information för 28,5-33,5MEUR för att uppnå dem marginaler som bolaget själva delgivit är minimum marginaler för SaaS.

Nu har ju halva projektet redan finansierats av ESA & UK Space Agency vilket innebär att riskerna för just detta projekt är betydligt lägre än vad dem lär vara i framtiden med tanke på att AAC ej behöver ta hela finansiering själva.

Jag konstatera att UK Space Agency har via ESA skrivit ett Public Private Partnership med AAC och hur intäkterna delas vet jag inte men en standard brukar vara 50/50 när man finansierar hälften var. Men det kan mycket väl vara så att AAC får alla intäkter men det låter jag vara osagt och vi lär få reda på mer om detta i framtiden.

Space Data as a Service är en game changer och när vi tittar på xSPANCION projektet där det bara handlar om 10 satelliter så kan man enkelt förstå vilka summor det börjar handla om när kunder som exempelvis Orbcomm och SAAB i framtiden har målsättningar att vilja få ut information från hundratals satelliter.

Space Data as a Service kontraktet med Wyvern en game changer

AAC Clyde Space har slutit ett avtal värt ca 100 MSEK för att leverera högupplöst, multiband, hyperspektral data från rymden till det kanadensiska jordobservations-företaget Wyvern Inc. under en första fyraårsperiod med planerad start i mitten av 2022.

Enligt avtalet ska AAC Clyde Space designa, tillverka och äga tre 6U EPIC-satelliter utrustade med en hyperspektral nyttolast. Wyvern Inc. förbinder sig att abonnera på datatjänsten i fyra år. Efter de första fyra åren kan kontraktet förlängas årsvis. Den första satelliten planeras skjutas upp under första halvåret 2022, följt av två satelliter planerade för uppskjutning under andra halvåret 2022.

Satelliterna kommer att leverera hyperspektrala bilder, en metod för att fånga data från jorden över hundratals band, vilket ger mycket fler detaljer än de tre färgband som det mänskliga ögat fångar. Wyvern kommer initialt att erbjuda informationen till jordbrukssektorn som kan använda den för att optimera avkastning, upptäcka invasiva växter, sjukdomar och förändringar i jordens sammansättning.

Luis Gomez VD på AAC Clyde Space säger:

"Detta är vårt hittills största Space Data as a Service-avtal. Jag räknar med att det blir många fler, både större och mindre, allteftersom företag upptäcker detta kostnadseffektiva och praktiska sätt att få tillgång till data från rymden."

Extremt viktigt för AAC Clyde Space att landa kontraktet med Wyvern. Det är det största kontraktet i bolagets historia och ett Space as a Service kontrakt vilket påvisar för marknaden att SaaS är lönsamt och kommer generera stora ordrar med riktigt bra marginaler om 30-40%.

AAC Clyde Space är ensamma med Space Data as a Service bland börsnoterade bolag

En annan intressant aspekt är att AAC Clyde Space är unika med att erbjuda Space as a Service bland andra börsnoterade rymdbolag som exempelvis konkurrenten Gomspace som inte har ett sådant erbjudande och har mindre orderstock. Gomspace är konstigt nog värderade till mer.

Ni är varmt välkomna att följa mig på Twitter

https://twitter.com/ItalianBullx

disclaimer

Jag äger aktier i aac clyde space.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?