ÅAC Microtec -Rymdbolaget som kommer att ändra människans vardag.
2017-11-15 10:55, Edited at: 2017-11-15 13:42Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
ÅAC Microtec is a supplier of spacecraft avionics, such as onboard computers, mass memory storage and power management units. ÅACs technical competence includes the advanced and robust, fault-tolerant microelectronics for critical space applications. The company also markets complete satellites (weight 150 kg) in collaboration with other specialized suppliers.
New Space age
Samhället idag genomgår en teknikutveckling där nya tjänster har skapats med hjälp av rymdteknik. En ny rymd och digitaliseringera som genomsyrar människans vardag är på ingång. Intresset är stort bland regeringar och privata aktörer som ser nyttan att investera i rymdbranschen för att inte hamna efter i konkurransen. Sverige är ett av världens länder som i skrivande stund har ett beslut att ta vid årsskiftet som innebär att en ny rymdstrategi träder i kraft där man storsatsar inom rymdbranschen. Svenska staten satsar för närvarande 1,7 miljarder kronor per år på rymdforskning och andra rymdverksamheter. En betydande del av den summan är knuten till Sveriges deltagande i internationella samarbeten, exempelvis i ESA:s stora satellitprogram. En ambassadör är astronauten Christer Fuglesang tillika rådgivare för Saab samt ÅAC-aktieägare som pekar på en stark utveckling och tillväxt inom rymdbranschen. Han är en i mängden som vill se en ökad investering på rymdbranschen från regeringen sida.
Vi kommer att se en rymdstrategi där digitaliseringen och nyttan kan implementeras i många områden som t ex övervakning, GPS navigering, observationer, kommunikation, utforskande av nya tillgångar, miljöpåverkan mm. Listan kan göras lång och bara fantasin sätter gränser på vad rymdbranschen kan ge människan för nytta och utveckling i vardagen. Vi har en New Space rörelse där små satelliter används för att skapa och ta data som säljs till kommersiella tjänster på jorden. Sverige har länge varit duktigt på uppströmsteknik, men kommer behöva också fokusera på nedströmstjänster där människan kommer ta tillvara på kommuniceringen och data från satelliter för att förhindra miljökatastrofer och förstå vad som påverkar miljön och klimatförändringar. Satelliter fyller en viktig funktion för att hålla oss informerade om föroreningar i luft och vatten och hur vi bäst och skonsammast kan vårda och bruka åkrar och skogar. En satellitdata och kommuniceringsverktyg som ger oss betydelsefull kunskap om vår hälsa och inte minst ett allt viktigare vapen i jakten på miljöbrottslingar och terrornätverk i form av övervakningsmöjligheter.
Hela världens kommunikation utvecklas med hjälp av satelliter och GPS. Världens första system för civil satellitnavigering är igång och genomförs av den europeiska rymdorganisationen ESA och EU där 30 satelliter ska täcka jorden och ge en exakt positionering. Svenska Saab space producerar utrustning till satelliter som kommer att vara i full drift under 2018.
Några vardagsexempel från rymdforskningen är tempurmadrassen, örontermometern och stötdämpande material som finns i våra skosulor. Väldigt mycket av de tekniska framsteg som gjorts och som vi tar för givet i vardagen kommer från rymdforskningen. Rymdrevolutionen fortlöper i snabb takt och fler än 3600 småsatelliter förväntas lanseras under de kommande fem åren med ett marknadsvärde för satelliter på över 300 miljarder kronor. Det är här rymdbolaget ÅAC Microtec kommer in i bilden. ÅAC Microtec har gått ut med målet att vara en ledande aktör inom små satelliter där rymdbranschen är i sin startfas med en stark tillväxtprognos inom de närmaste åren. Bolaget har genom nya avtal och samarbeten visat att man har kvalitetsprodukter och tänker satsa offensivt för ta marknadsandelar. Man har nu tagit in sig på flera marknadsområden där ÅAC stärker sitt varumärke och ställt om till ett kommersiellt bolag där fokus nu är på att leverera ordrar och öka försäljningsvolymen.
Ledning och struktur
En ny VD tillsammans med några till förstärkningar har bildat en stark ledningsgrupp med ett stort kontaktnätverk inom rymdbranschen vilket är ett måste om man ska lyckas med viktiga avtal och samarbeten.
Ekonomi
Kassan räcker till slutet av 2018 med dagens burnrate. Om optionsprogrammen tecknas i bolaget räcker kassan till år 2020.
Några samarbetsavtal;
York Space System och Sirius
York Space system har förberett sig för massproduktionen där ÅAC Microtec bygger flera nyckelkomponenter till York Space's satelliter. ÅAC Microtec har stora välkända kunder inom rymdbranschen som NASA, ESA, Airbus, U.S Air Force, Rymdstyrelsen, OHB, York Space m.m. ÅAC:s produkter inkluderar enheter för datahantering och kraft som kan kombineras i kostnadseffektiva delsystem för satelliter. Tekniken baseras på de erfarenheter ÅAC har skaffat sig genom ett stort antal genomförda projekt i samarbete med ledande institutioner och företag inom rymdverksamhet.
Sirius kapacitet och trovärdighet stärks av ÅAC Microtecs "Flight Heritage" d v s praktiska erfarenheter av rymdfärder vilket ger unika erfarenheter om olika material och hur konstruktioner påverkas av den påfrestande miljön i rymden. Produkterna finns med i pågående utvecklingsprojekt som InnoSat, NAPA, MaMMoTH-Up och projektet In Orbit Demonstration. Dessutom har ÅAC ett licensavtal med York Space Systems som kommer att använda Sirius-produkterna i sina standardiserade satelliter. York har målet att förändra rymdindustrin så som industriväven gjorde för kläder och Ford gjorde inom bilbranschen.
York har beställningar och avsiktsförklaringar på ett 40-tal satelliter och avser nu att öka graden av standardlösningar för att kunna erbjuda högkvalitativa lösningar till attraktiva priser och därmed attrahera nya kunder. ÅAC Microtec levererar till York licenser för avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne.
ÅAC Microtec AB ÅAC har säkrat en order från en ny japansk kund för leverans av utvecklingsenhet av en Siriusprodukt. Siriusenheten kommer att användas vidutvecklingen av en ny satellit. Ytterligare order för serietillverkning förväntas under 2019-2020. Värdet på den första ordern är cirka 0,4 MSEK och leverans beräknas ske i slutet av november 2017.
ÅAC Microtec Bluestone
Bluestone är en banbrytande teknologi för datahantering och adresserar utmaningarna som uppstår i samband med att de exponentiellt växande mängder data som genereras av jordobservation från rymden ska hämtas ner (t ex satellitbilder). Bluestone erbjuder en öppning in på den snabbt växande marknaden för bearbetning av data från jordobservation och befäster ÅAC Microtec's närvaro som ledande leverantör av rymdteknik.
Rymdstyrelsen finansierar detta och gör det möjligt för ÅAC Microtec att, tillsammans med Spacemetric, utveckla en förkommersiell Bluestone-demonstrator. Demonstratorn är en viktig milstolpe och introducerar Bluestone på satellitmarknaden som en produkt för att optimera nedhämtningen av nyttolastdata och planeras vara klar under tredje kvartalet 2018.
ÅAC Microtec Bright Ascension Ltd lanserar ett gemensamt produkterbjudande för satellitintegratörer. Samarbetet innebär, som tidigare kommunicerats, att ÅAC:s hårdvaruplattform Sirius integreras med Bright Ascensions mjukvara "GenerationOne Flight Software Development Kit". Den gemensamma produkten förenklar utvecklingen av kompletta satelliter genom att tillhandahålla färdiga komponenter och gränssnitt för integration av satellitplattformen. Produkten utgör satellitens flygmjukvara
Airbus UK
ÅAC har säkrat ett kontrakt med Airbus Defense and Space i Storbritannien för levererans av ett delsystem för test av kraftdelarna i ExoMars-rovern inför uppskjutning. Detta är den första av två order av den här utrustningen med ett initialt ordervärde på 1,1 MSEK. Leverans sker i februari 2018. Delsystemet för test av kraftdelarna kommer att kopplas till ExoMars-rovern under testerna på marken. Uppskjutningen till Mars planeras ske 2020. Rovern utvecklas för vetenskapliga undersökningar av Mars och sökandet efter liv på "the Red Planet". Det är ett av de mest prestigefyllda och utmanande rymdprogrammen i hela Europa.
ExoMars är ett gemensamt projekt mellan de europeiska och ryska rymdorganisationerna, ESA respektive Roscosmos, med syfte att testa tekniken för framtida utforskningar av planetens yta. ExoMars-rovern kan borra upp till 2 meter under ytan och letar efter tecken på tidigare eller nuvarande liv. De insamlade uppgifterna kommer att bidra till att utvärdera riskerna för framtida bemannade missioner.
- Den här ordern är av högt strategisk värde där Airbus visar ett förtroende för ÅAC:s tekniska förmågor, kvalitetsnivå och förmåga att leverera komplexa system med kort leveranstid. Det visar också att ÅAC:s teknik är högt ansedd bland kommersiella och institutionella kunder, säger Iraklis Hatziathanasiou, VP Business Development Europe
Riktkurser
Bullscenario
ÅAC förväntas att växa kraftigt då man nu ställt om till att inleda en kommersiell fas i bolagets utveckling. En hög marknadstillväxt inom rymdbranschen i kombination med starka kommersiella intressen skapar väldigt goda förutsättningar för ÅAC att lyckas. Lyckas man med detta så ser jag att bolaget bör passera miljarden i börsvärde. Riktkurs 30kr
Basescenario
Här har ÅAC slagit in sig på marknaden med sin kvalitéprodukt och behåller sin position gentemot konkurrenter utan att ta några nya marknadsandelar. Börsvärde 450miljoner. Riktkurs 15kr
Bearscenario
Bolaget tappar viktiga avtal och försäljningen går inte enligt bolagets målsättning. Bolaget misslyckas med produktionen. Börsvärde 300 miljoner. Riktkurs 10kr
Avslutning
Detta är ingen rekommendation. Gör alltid egen analys innan köp av aktier. Jag äger själv aktier i ÅAC Microtec. Texten ovan bygger på mina egna tolkningar av bolagens presentationsmaterial samt artiklar på internet. Den kan vara behäftad med fel. Värderingen bygger på mina egna antaganden om framtida intäkter och marginaler.