9 fintech-startups att bevaka innan och efter årskiftet
2019-10-09 15:38Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Fintech har exploderat under de senaste åren, skapar fantastiska möjligheter i den finansiella sektorn och lockat miljarder investeringar globalt. Över 2,7 miljarder euro investerades i Europeisk fintech-bolag bara det första kvartalet 2019 (https://www.eu-startups.com/research), och därför kan vi förvänta oss att 2020 kommer att bli ytterligare ett år där fintech-sektorn växer ordentligt och stjäl uppmärksamheten från både media och investerare. Här är nio nyligen grundade nystartade företag som använder teknik för att förenkla vår ekonomi som jag rekommenderar läsaren att hålla ögonen på i slutet av 2019 och under 2020.
Curve - Londonbaserade Curve har utvecklat en Over-The-Top Banking Platform som ger en bättre bankupplevelse genom att ansluta pengarnas värld till ett ställe genom att kombinera alla dina konton och kort till en smart plattform med ett smart Curve Mastercard, så att du helt byter ut din plånbok. Över 500 000 personer har anmält sig till sitt smartkort och app sedan det lanserades 2018. Curve samlade in 49 miljoner euro i juli, och nu erbjuder startandet till och med sina kunder att bli en del av ägarstrukturen genom att lansera en Crowdcube-kampanj i september 2019.
Lunar Way - är en Dansk bankapp som grundades 2015 och erbjuder sina användare ett grundläggande konto, pengaröverföringar, betalning av fakturor och budgeteringsverktyg. Men det är inte allt, du kan skapa personliga mål och spara på det du vill, välja kreditgränser beroende på dina behov, och om du har en fråga finns det livechatt tillgängligt. Uppstarten har samlat in imponerande 53 miljoner dollar hittills och är för närvarande i drift i Danmark, Norge och Sverige, med planer på att ytterligare expandera i Norden efter att nyligen samlat in 26 miljoner euro och fått en europeisk banklicens i augusti.
QuickBit – är ett svenskt, publikt fintechbolag som utvecklar tekniklösningar för kryptovalutor och blockchain för den globala marknaden. De noterades på NGM börsen under sommaren 2019 till en pre- money värdering på 191 miljoner. QuickBit hjälper kunder att köpa krypto som de sedan kan använda för betalning hos olika e-handlare. De erbjuder ingen betallösning, utan har utvecklat en smart AI baserad lösning som köper/säljer krypto från eget lager till kund. De tjänar pengar på varje transaktion. Dels genom en transaktionsavgift som kunden betalar, dels genom en spread mellan bolagets inköpspris på krypto och försäljningspriset till kund. Vinsten för e-handlaren att kunna ta betalt i kryptovalutor, där transaktion och leverans garanteras via uppdateringar i blockchain, är att risken för bedrägerier minskar samt leder till lägre inlösningsavgifter för e-handlare i högriskbranscher.
Lönsamheten och tillväxten har visat sig vara exceptionell bra och under september månad har QuickBit stått för flest Litecoin (LTC) transaktioner på LTC blockkedjan i världen. Bolaget värderas till 68 miljoner Euro (750 milj/kr), vilket är mindre än många fintech bolag tar in riskkapital innan de är färdigutvecklade. Detta öppnar möjligheten för att vi får se ett eller flera investmentbolag som köper in sig på attraktiva nivåer.
Bita - Frankfurt-baserade Bita är den första professionella index- och dataleverantören i det digitala rummet. Startupen har utvecklat mjukvara för finansiell indexering och systematisk investering för institutioner som är verksamma i investeringsektorn. En examen från Startupbootcamp Amsterdam, Bita grundades 2018 och ett år senare fick de 1,25 miljoner euro från en grupp lokala och internationella investerare och räknar redan några av de största handelsplattformarna i världen som kunder.
Combine - döpt som Google Now en personlig mobilbank, grundades 2016 av Irakli Agladze och Denis Moskalets för att utveckla en mobil finansiell assistent som hjälper människor att kontrollera all sin ekonomi över konton och länder. Baserat i Barcelona, detta Startupbootcamp möjliggör säker anslutning av alla dina konton och ger sedan statistik, kostnads- och inkomstrapporter, betalningar och till och med kundsupport via chat.
Goin - den spanska starten Goin, som är inriktad på millennials, har utvecklat en app som hjälper målgruppen att spara och investera pengar automatiskt, utan tidigare erfarenhet av investeringar. Appen är baserad på ett enkelt system som först förstår användarens profil och vanor genom frågor och svar och sedan erbjuder ett automatiska sätt och metoder för att spara pengar enkelt. När väl tillräckligt med pengar har sparats ger appen alternativ för investeringar, bland annat genom crowdlending och cryptovalutor. Den prisbelönta starten startades 2017 och har hittills samlat in 2,2 miljoner euro för att hjälpa målgruppen att göra sina drömmar till verklighet.
Penta - Berlinbaserade Penta erbjuder en plattform för digitala finansiella tjänster för företag som hjälper dem att spara tid och pengar. Pentas bankupplevelse erbjuder realtidsöversiktsöversikt, låga utländska överföringshastigheter, Mastercard för de anställda, med anpassade regler och behörigheter per kort / anställd och till och med vissa redovisningsfunktioner. I april 2019 förvärvades Penta av finleap, ett fintech-företag, som förenklade deras inträde på den tyska marknaden och hjälpte dem att skaffa 8 miljoner euro i augusti 2019 i en investeringsrunda under ledning av HV Holtzbrinck Ventures.
TrueLayer - grundades 2016 av Francesco Simoneschi och Luca Martinetti, TrueLayer har byggt en utvecklingsplattform som gör det möjligt för tredje parter som fintech och detaljhandelsföretag att få tillgång till bank-API: er och konsumentdata, vilket gör det möjligt för företag att dra nytta av nya Open Banking-initiativ i Storbritannien. I juni 2019 samlade den Londonbaserade uppstarten 35 miljoner dollar i finansiering i en omgång som leddes av den kinesiska finansjätten Tencent och den singapanska suveräna förmögenhetsfonden Temasek för att expandera till Asien.
Wagestream - I syfte att stänga klyftan mellan inkomst- och konsumtionsbehov har Wagestream infört en "Get-Paid-As-You-Go" -tjänst, som gör det möjligt för anställda att dra ner en procentandel av sin lön varje månad mot en fast avgift på 1,75 £. Den Londonbaserade fintech-starten som stöds av Jeff Bezos och Mark Zuckerberg lanserades 2018 och har hittills tagit in ett imponerande belopp: 44,5 miljoner pund. Appen grundades av Peter Briffett och Portman Wills och ger större ekonomisk säkerhet och uppmuntrar bredare ekonomiskt välbefinnande.
Sammanfattning: Bland dessa revolutionerande bolag finns ett börsnoterat bolag på svenska börsen, Quickbit, som till skillnad mot övriga har verksamhet som påvisar vinst på ca 10 miljoner i månaden med nära miljarder i omsättning kvartalsvis. Det är väldigt unikt inom nystartad Fintech, att både kunna bygga upp intäkter och vinst på så kort uppstartssträcka.
Då Fintechbolag ovan får investeringar till liknande värderingar utan påvisade intäkter, höga utvecklingskostnader framgent och en bit kvar till lönsamhet ska frågan ställas, vad bör ett bolag som växer lika snabbt som Quickbit värderas till och vilka större investerares ögon når detta guldkorn snart?
Disclaimer. Jag äger själv aktier i Quickbit och får en fördelaktig utveckling vid en potentiell positiv kursutveckling. Detta blogginlägg skall inte ses som rådgivning då den varken är oberoende eller utförd av en professionell. Inget ovan ska anses som en riktkurs eller en lämplig värdering av bolaget Quickbit. Jag råder alla till att göra en kritisk bedömning av denna blogg och göra en egen självständig analys av bolaget innan man köper aktier. All aktiehandel innebär en risk, som kan innebära större förluster än intäkter.