Post entry

Omfattande insiderköp i 360

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag trodde aldrig att jag skulle skiva en köp rek på 360 Holding. Jag har tittat på företaget från tid till annan med ett litet snett leende. Man har kommit med diverse press meddelanden om fantastisk tillväxt, som en överleva från internet bubblan. Sedan när räkenskaperna redovisas har det sett tunt ut med tillväxten och på gränsen till likviditets kris. Nu verkar det nästan som man försöker att dölja hur bra verksamheten utvecklas.

Mycket kort arbetar man som speloperatör främst med Poker i Ongame och Entraction. Man har oxo en enligt ledningen expansiv verksamhet i Prostacker, där man sponsrar pokerspelare mot en viss ersättning av spelintäkterna. Man får i samma företag affiliate intäkter från de pokernätverk som man introducerar spelare i, här har man avtal med alla större fria nätverk. Man har även annan spelverksamhet och planer på att utveckla utbudet, såsom casino, sport, finansbetting mm. Man är verksamma främst i Europa och Ryssland. Heypoker, PokerPanthers, Prostacker och Finansbet.com finns inom koncernen mm. Prostacker införlivades senaste kvartalet som ett helägt dotterbolag. Ganska många bolag är det, förhoppningsvis har man nu hittat en struktur att utvecklas i. 17 personer är för närvarande verksamma inom företaget enligt bokslutet.

Tre personer ingående i styrelsen köpte sammanlagt 117,3 miljoner aktier under oktober 2009, en av ledamöterna är dessutom vd. Om kursen var 0,02 köpte man aktier för drygt 2,3 miljoner. Sammanlagt äger de tre i styrelsen nästan 273 miljoner aktier eller ca 47% av företaget, varav ca 43% alltså köptes i oktober.

Omsättningen 2009 var 10,7 miljoner. 2008 var omsättningen 6,39 miljoner, företaget hade dock en turbulent tid särskilt mot slutet av 2008, så jämförelser längre tillbaka än 2009 torde inte vara helt relevanta.

Kvartalsvis omsättning 2009 mkr

Q1

Q2

Q3

Q4

1,77

2,58

2,51

3,88

Rörelseresultatet Q4 var – 1,226 miljoner. Men man gjorde avskrivningar på 2,2 miljoner under Q4 medan man under tidigare kvartal 2009 inte i något kvartal kommit upp i 1 miljon i avskrivningar. Nu har man en hel del goodwill, men om man skulle skiva av samtliga avskrivningsbara tillgångar

i företaget rakt på 5 år skulle man ändå inte komma upp i 1 miljon per kvartal. Avskrivningar på 2,2 miljoner var kanske påkallade men avskrivningarna borde minska väsentligt kommande kvartal.

Ett företag tjänar pengar inte vinst (stulet). Så det troligen bästa måttet på en verksamhets lönsamhet – inget är fullkomligt - torde vara kassaflödet från den löpande verksamheten innan förändring av rörelsekapital. Det visar hur mycket pengar rörelsen i företaget genererar, då förändring av korta skulder och omsättningstillgångar bara påverkar kassaflödet momentant. Kassaflödet innan förändring av rörelsekapital var 2,248 miljoner 2009 i 360 Holding. Sedan har förändringar i rörelsekapitalet belastat kassaflödet med 2,686 miljoner. Man har ökat fordringarna med 0,9 miljoner och minskat skulderna med 1,8 miljoner. Man har bara 1,2 miljoner i långa skulder, det egna kapitalet är dock ointressant då tillgångar består av goodwill och liknande.

Nu kan säkert alla mått manipuleras särskilt kortsiktig om man verkligen vill. Men sammanfattningsvis framstår 360 Holding – utifrån bokslutet 2009 - som ett snabbväxande förtag som passerat break-even och tjänar pengar. Man skulle med lite andra ”dispositioner” kunnat redovisa både positivt rörelse resultat och kassaflöde. Med 17 personer i företaget torde det finns gott om utrymme för att höja omsättningen, sett till var man kan förvänta sig i oms/anställd.

582,3 miljoner aktier ger ett företagsvärde på 11,6 miljoner vid en kurs på 0,02 kr det ser faktiskt aptitligt ut. Tillväxten var 2009 över 65%. Om man 2010 växer med samma takt - vilket inte ser orimligt ut om man ser på Q4 omsättningen och lägger till säsongsvariationer i poker verksamheten – kommer omsättningen att hamna på 18 miljoner och då ser inte 0,03 dyrt ut för aktien. Den optimistiskt lagde räknar med 20% kvartals tillväxt från Q4-Q1 pga säsongs variationen och sedan samma procentuella tillväxt från Q1-Q4 som man hade 2009, då hamnar man på 28 miljoner för 2010. Det är optimistiskt!

Med företagets historik framstår frågan om ledning, styrelse och ägare är seriösa som den stora riskfaktorn. Man skulle kunna orda mycket om detta, men att styrelseledamöterna nyligen placerat rejält med eget kapital i företaget talar onekligen för ledningens seriositet och företagets utvecklings potential. Företaget är också lite svårt att få något riktigt grepp om rent verksamhetsmässigt. Aktien skulle må bra av en omvänd split då den idag handlas på 0,02 kr och minsta rörelse blir + - 50% i kursförändring. Men om man går på siffrorna och tror att ledningen är just så är 360 Holding värt att placera en slant i vid dagens kursnivå.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?