10 anledningar till att investera i Double Bond Pharmaceutical
2017-12-15 09:27Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
DBP förstärker kassan för att ta de första två produkterna in i kliniska prövningar under 2018 och för att förvärva en godkänd produkt som är ”first mover” på miljardmarknad. Orphan drug godkännande och SME status beviljad av EMA innebär en motorväg till marknaden. DBP bedömer själva ha minst två produkter på marknaden innan år 2020 ringer ut
Double Bond Pharmaceutical (DBP) genomför just nu en företrädesemission för ta sina två första orphan drug kandidater in i accelererad klinisk prövning samt att förvärva en godkänd produkt med blockbusterpotential inom djurhållning. DBP har en utmärkt sammanfattning av status och förväntad utveckling fram t.o.m. 2020 i sitt memorandum of investment [1]. Utifrån detta och senaste tidens utveckling listar jag 10 anledningar till att investera i DBP:
1. Smart affärsidé
Affärsidén är lika enkel som genialisk; hitta redan beprövade produkter, förädla dem och ta dem ut på den globala marknaden. Genom att tillämpa en ”reversed drug innovation” approach har DBP två kandidater redo för kliniska prövningar efter enbart 3 års verksamhet. Båda produkterna förväntas nå ut på den globala marknaden inom 2 år från nu.
2. Bred produktportfölj
Många start-up Lifescience bolag har endast en eller två produkter i utveckling. Med tanke på att de flesta kandidater inte når marknaden är det riskabelt att ha få kandidater i pipen, oavsett om prekliniska data lovar guld. DBP har 4 (snart 5) ben och en hel teknikplattform att stå på. Detta, tillsammans med faktum att flera kandidater redan är godkända i kliniska prövningar ger en mycket stabil grund att stå på.
3. Låg risk – Hög reward
Lifescience bolag är ofta hög risk – hög reward men jag skulle klassa DBP som relativt låg risk – hög reward. Det finns flera anledningar till detta. Den första är att DBP har produkter där den aktiva substansen redan är kliniskt bevisad och produkterna ute på mindre kända marknader (Eurasien). Det är betryggande att investera i ett bolag som har facit på hand och har de globala rättigheterna för produkten. Frågan är NÄR och inte OM produkterna släpps på marknaden. En annan anledning är den tidigare nämnda breda portföljen, 5 produkter och en teknikplattform som kan appliceras på de flesta läkemedel sänker risken avsevärt. Till sist är det låga börsvärdet en faktor till låg risk. Aktien är gravt undervärderad i jämförelse med andra liknande Lifesciencebolag. Den höga rewarden är att DBP har flera produkter (med orphan drug status) som förväntas vara ute på miljardmarknad inom 2-3 år.
4. Miljardmarknad
Den primära marknaden för DBPs produkt mot hjärntumörer (Temodex) bedöms vara 200mUSD med en adderad sekundär marknad på 200mUSD, totalt 400mUSD/år med en tillväxt till 1bnUSD år 2022. DBPs andra produkt mot levercancer bedöms i dagsläget vara 2bnUSD/år vilket är blockbusternivå. Båda produkterna har svag konkurrens vilket öppnar för att snabbt etablera stora marknadsandelar. Teknikplattformen BeloGal har lika stor marknad som den aktiva substansen den kopplas till och måste bedömas från fall till fall. Till sist är det intressant att ta en titt på marknaden för det senaste nyförvärvet, Biferon-B, som är ett immunstimulerande alternativ till antibiotikabehandling av nötkreatur. Biferon-B har bara en konkurrent på marknaden vilket innebär att DBP i stort sett är ”first mover” på marknaden. Här får beräkningar göras utifrån antalet nötkreatur. DBP själva anger att 2% av marknadsvärdet i de 5 största länderna i EU landar på 13mEuro. Dessa länder utgör ca 50% av antalet nötkreatur i EU (90m nötkreatur) [2] vilket innebär att marknaden i hela EU totalt är 1.3bnEuro. Tittar vi utanför Europa så har USA lika många nötkreatur som hela EU (ca 90 miljoner), Kina 100 miljoner nötkreatur och Brasilien (med stort antibiotikabehov) ca 225 miljoner nötkreatur. Adderar vi dessa marknader når vi 6.5bnEuro/år vilket är en gigantisk siffra.
5. Orphan drug status
DBP har SME status hos EMA och både Temodex och SA-033 är skyddade med orphan drug status. Detta innebär att kostnaden och tiden för dessa att nå ut på marknaden är väsentligt lägre än normalt. Tack vare orphan drug status kan produkterna vara ute på globala marknaden efter avslutad fas2 vilket enligt DBP är senast ca 2 år bort. Orphan drug innebär också exklusiv rätt på marknaden i EU 10 år efter erhållen status vilket ger 7 år ensamrätt på marknaden i EU.
6. Accelererade kliniska studier
I början av 2018 tar BDP Temodex och SA-033 in i kliniska prövningar. Tack vare SME och orphan drug status accelereras dessa och båda produkterna kan saluföras efter avklarad fas2. Faktum är att DBP just nu för diskussioner med läkemedelsverket om Temodex kan gå direkt in i fas2. 7 kliniker i Europa är redo att utföra kliniska prövningar för Temodex vilket också kommer påskynda processen. Det finns redan nu möjligheten för patienter att via sk ”named patient basis” ansöka om att få tillgång till provbehandling med Temodex [3].
7. Spännande nyförvärv
Ca 1/10 av kapital av FE är avsedda för att förvärva de globala rättigheterna för en spännande veterinärprodukt, Biferon-B, från det vitryska bolaget ProBio The . Biferon-B är ett interferonbaserat alternativ till antibiotikabehandling av nötkreatur. Den globala nötkreaturmarknaden är gigantisk och administration av antibiotika till djuren är en reellt globalt hälsohot med växande antibiotikaresistens som följd. Marknaden för immunstimulerande läkemedel är ny och det finns få konkurrenter. Det finns inget annat interferon eller antiviralt läkemedel för nötkreatur på marknaden globalt. Det finns ett immunstimulerande läkemedel i EU och USA. M.a.o. är man i stort sett ”first mover” med nya läkemedel på en multimiljardmarknad. I dags datum har Biferon-B administrerats i över 500000 doser i Ryssland [4]. Åter ett exempel på ”reversed drug innovation” där BDP tack vare kontakter och kunnande förvärvar en okänd men beprövad produkt. Om ni läser mellan raderna så kan man uttolka att Biferon-B så småningom kommer föras över på ett dotterbolag. Befintliga ägare i DBP kan förväntas få andelsägande i det nya bolaget.
8. Utlicensering & partneravtal
DBP har tydligt deklarerat att de ämnar gå in i kliniska prövningar tillsammans med licenspartner. VD, Igor Lokot, har vid ett flertal tillfällen bekräftat att de är på Big Pharmas radar och att stort intresse finns för samtliga produkter. DBP har inlett en due dilligance process med flera bolag och VD är i skrivande stund i på svenska ambassaden i Paris för att diskutera med potentiella samarbetspartners [5]. Det är snarare frågan NÄR än OM DBP landar en licenspartner under 2018. Ett licensavtal skulle rimligtvis 10 dubbla BV och rådande låga aktiekurs.
9. Påfylld kassa
Med rådande FE har DBP förhoppningen att förstärka kassan med 15.1 mSek fördelat på 3.5 miljoner nya aktier på en teckningskurs a 4.3kr/ aktie. Kapitalet är öronmärkt för kommersialisering/utlicensering av Temodex, SA-033 samt drug delivery plattformen BeloGal. Dessutom kommer 2msek avsättas för förvärvet av Biferon-B från ProBioTeh, vilket är ett fynd till en spottstyver. Med tanke på rådande status för DBP är detta högst troligt sista gången kapitalförstärkning via nyemission.
10. Lågt BV – kraftig rabatt
DBP har idag ett BV på ca 80msek och aktien handlas för ca 4kr. I jämförelse med andra liknande Lifescience start-up Lifescience bolag så är DBP nästan löjligt undervärderat. Rådande kurs på 4kr vilket är under teckningskursen på 4.3kr är en rabatt på rabatten. Det är givetvis upp till marknaden att sätta BV men en oberoende värdering av DBPs produktportfölj när de nu kliver in i accelererade kliniska studier och förväntas vara på marknaden inom 2 år skulle rimligtvis landa på minst en 10 dubbling av BV. Uppsidan är m.a.o. stor och det inom en relativt kort tidshorisont.
[1] http://www.doublebp.com/sv/
[2] http://beef2live.com/story-world-cattle-inventory-ranking-countries-0-106905
[3] https://youtu.be/kTeL0jcDioI
[4] https://youtu.be/v4mx6q5TiFw
[5] http://news.cision.com/se/dbp/r/double-bond-pharma-presenteras-pa-french-swedish-life-science-day-2017,c2357599
Disclaimer. Jag äger själv aktier i Double Bond Pharmaceutical AB. Detta blogginlägg skall inte ses som rådgivning då den främst är till för att höja marknadens intresse för det valda bolaget. Jag råder alla att göra en kritiskt bedömning av denna blogg och göra en egen självständig analys av bolaget innan man köper aktier. All aktiehandel innebär en risk, som kan innebära större förluster än intäkter.