Vad är det för något egentligen ? Det är ett annat lite mildare uttryck för nationalism som är en livsåskådning utifrån erkända nationsgränser. Man hyllar kort o gott den egna nationen och dess invånare, produkter och förträfflighet. I debatten om Saab så flödar “Saabromantiken” och journalister och andra skribener är inte sena att underblåsa dom motsättningar som finns i landet mellan romantikerna kontra ickeromantikerna.
En nationalromantiker hyllar det egna landets produkter och har skygglapparna nedfällda så att inte bristerna syns allt för väl. I Saabs fall så vill man inte se den mördande verkligheten och att det finns massor av bilmärken som är lika bra och bättre till ett billigare pris. Kunden avgör vad han vill köpa och det ska inte styras genom protektionism och skyddstullar eller annan statlig hjälp för att på kort sikt rädda arbetstillfällen.Det är snedvridande konkurens. Nationalromantikern väljer att blunda för den ekonomiska och konkurerande verkligheten som objektet är utsatt för.Protektionism är av ondo, och bara det att man börjar nämna ordet protektionism i ett sammanhang visar på desperation och att det man vill skydda från konkurens från bättre och billigare produkter redan är mycket illa ute. Köp Saabar skriker många och tror att vi den vägen räddar Saab. 9 miljoner svenskar kan inte hålla Saab under armarna. Vi är för få, helt enkelt…
Tack ändå för påpekandet, men jag köper precis den bil jag själv vill utifrån min situation, mitt behov, samt min plånbok.Toyota och BMW i topp som vanligt i den senaste kvalitetsmätningen från SKI över hur nöjda bilägarna var med sina bilar.. Saab låg under genomsnittet. Protektionism leder inte till framåtskridande, utveckling och välstånd och fler arbetstillfällen. Om man väljer att lägga skyddstullar i protektionismens namn på en produkt så kommer svaret som ett brev på posten när konkurenten gör samma sak, naturligtvis, och vi är inne i en ond spiral där alla blir förlorare och snart är vi tillbaka i forntiden med mekaniska räknemaskiner. Ökad handel på en fri och konkurentutsatt marknad ger ökat välstånd och inte tvärtom…Samma spelregler för alla ska gälla, naturligtvis.
Tvärtom så leder protektionism nästan alltid till sotdöden. Varvsindustrin ? Vilket liv det var när varven till varje pris skulle räddas och sen åter göras lönsamma. Jag har bloggat om detta tidigare. 35 MDR i dåtidens penningvärde ner i havet. Den skattefinansierade “toppmoderna” Saabfabriken i Malmö 1989 ? Ett sanslöst slöseri med skattepengar i ett desperat försök att bedriva regional jobbpolitik i nationalromantikens och röstfiskets namn. Hur det gick vet vi ju..Down the drain, again. Skulle vi kanske ha räddat den mekaniska räknemaskinen Facit då japanerna kom med dom första elektroniska miniräknarna ? Japansk skit är väl inget att ha sa man på den tiden.Facit på 1970-talet var dödsdömt i samma ögonblick som den första miniräknaren kom till sverige men ändå gick folk man ur huse för att försöka vrida tillbaka klockan till igår. Minns när vi fick prova dom i skolan.Vi snackar hitech ;O) Tekoindustrin på 1980-talet stod i centrum genom samma slags bevara till varje pris mentalitet. Strutsromantiken var total. Många av er minns ju tyvärr inte detta…
Vi borde ha lärt oss detta nu genom alla misslyckanden genom åren. Dessutom är det inte tillåtet med statlig hjälp i den mening att staten går in och köper ett privat bolag helt eller delvis enligt EU:s-regler. Dom andra länderna har ju gjort så, säger protektionisterna, i ett försök att lägga ut dimridåer. Det har dom inte alls gjort, utan det handlar om andra politiska beslut som tillfälliga skrotningsbidrag etc…
Usa hade “nationalistiska” skyddstullar på hela stålindustrin under flera kortare och längre på 1980-1990 talen då asiater, européer, började producera bättre och billigare stål i moderna industrier.Dom amerikanska byggbolagen fick inte köpa bättre och billigare stål. Det fungerade ju inte heller så länge innan man insåg sitt misstag.
Sverige kan inte krampaktigt hålla kvar vid något som har kostat c:a 2 MDR kronor i förluster VARJE ÅR under dom senaste 19 åren och tro att den trenden går att vända bara om skattebetalarna går in med pengar. Dom kommer att gå rätt ner i Göta älv. En privat köpare får naturligtvis köpa Saab, men jag får kalla kårar längs ryggraden när jag tänker på dom EIB-lån som vi måste står för. Jag ser dom som borta med vinden om det nu trots allt skulle bli affär.
Man skulle ha gått vidare för länge sen och nu har man tappat värdefull mark i jakten på nya produkter, innovationer och ideér.Jag saknar det där “jävlar anamma” i debatten, för det är mest gnäll,skrik,tårar, smutskastning och tandagnisslan som styr då känslorna har tagit över. Vi kan och kommer att reda ut detta också då den allmänna kompetensen i landet är hög och det finns en stark innovationshistorik.Genom nya produkter som vi lär oss att förädla, då det är i förädlingsledet dom stora pengarna finns, så kommer man om 5-10 år inte sakna Saab eller ens vilja tillbaka till den tiden då allt hängde på en massprodukt från ett enda företag. Lite mer jävlar anamma eftersökes…Jag har själv suttit i samma situation där mitt företag lades ner p.g.a hård konkurens och företaget gick back allt för länge. Jag vet hur det är att få lämna sitt arbete. Några blev erbjudna att följa med till en ort jag glömt namnet på, i Storbritannien !
Kalles farsa