Alexander Elder är en av amerikas mest välkända författare, inom sin nisch.

Hans första bok heter: “Trading for a living”. Uppföljaren “Come into my trading room” bedöms av många som utomordentligt bra.

Några ideér i “Come into my trading room” som kan vara värda att ta fasta på:

* Några av de bästa tradingmöjligheterna inträffar strax efter ett falskt utbrott. Det vill säga när kursen bryter igenom ett stöd eller motstånd, och sedan faller tillbaka igen. Elder nyttjar momentumdiververgens indikatorer för att skilja de falska utbrotten från de äkta. Bokens styrka ligger i att den innehåller många grafer, som visar vad han menar med falska och äkta utbrott. I sista kapitlet finns många verkliga tradingexempel. Elder är av den åsikten att en framgångsrik trader måste lära sig att förstå convergenskonceptet för att kunna korttidshandla mer effektivt. Boken visar konkret, hur man tradar divergenser, och klargör hur ingångsformationerna ser ut. (“setups”).

* Tre datorskärmar. Elder betonar vikten av att anväda sig av grafer i olika tidsperspektiv. Han förordar två, möjligen tre stycken tidshorisonter. Nyckelkonceptet är att oavsett vilken tidsram du använder dig av, så behöver du gå upp till nästa större tidsnivå för att få konfirmation. Det innebär att den längre trenden, kommer att klargöra vilken inriktning du skall ha på din handel. Sedan kan man gå in på ett kort tidsperspektiv för mer taktiska beslut, fortfarande med den övergripande tendensen i åtanke.

Alexander Elder - “Come into my trading room”.

Titeln är inbjudande och lockar till att titta över axeln på en av de mer rutinerade korttidsaktörerna på den amerikanska marknaden.

Dr Elder menar att man bör rangordna vilka grafer man skall intressera sig för. Han graderar effektiviteten i tradingen genom att titta på bredden och vidden av trendkanalen för aktiekursen. Oavsett hur en trader mäter sin aktivitet, så är det en fördel om denne kan titta bakåt och jämföra, med tidigare utfall för att försöka nå ständiga förbättringar.

Eleder rekommenderar en stopploss i en tradingzone. Det vill säga inom ett område där man bör sätta sin förlustnivå. Det förefaller mer effektivt än att enbart förlita sig på glidande medelvärden. I varje fall så tror jag att “The SafeZone Stop” är lättare att anpassa både till perioder av konsolidering och när det är trendtider. Om stoppen fungerar, som boken visar, så är det ett framsteg. Jag har inte ännu testat.

Kapitel 9 heter “Trading for a Living”, samma som titeln på hans första bok. Här får man följa utvecklingen för en aktiehandlare från början, via alla kunskaps- och tillväxtfaser, fram till dess han blir fullmogen och proffesionell. Kapitlet spänner över många områden: disciplin, tids- “management”, det vill säga hur man skyddar sina pengar med hjälp av en tidsstopp. Man får veta på vilket sätt det går att organisera och utveckla en genomförbar tradingstrategi, samt många ytterligare aspekter.

Sammanfattningsvis så är de flesta som läst boken nöjda, även om den främst riktar sig till den som redan vet en del om trading.